Migrénes vámkezelési bonyodalmak költözésnél 2024-ben

Hazaköltözést tervezel Magyarországra, és nem szeretnél meglepődni a vámkezelés nehézségein? Egy külföldi hozzátartozód tervez Magyarország területére költözést a nagyon is közeli jövőben? Szeretnéd hozni a személyes vagyontárgyaid minimum egy részét, lehetőleg vám- és adómentesen?

Akkor mindenképp olvasd végig figyelmesen a cikket! 2024 februárjától ugyanis változtak a releváns jogszabályok. Mi pedig igyekszünk közérthetően felhívni a figyelmed mindarra, amit célszerű észben tartanod a költözés nulladik pillanatától.

Milyen esetekben kérheted a vám- és adómentességet?

Az érvényben lévő törvényi szabályozás alábbi négyféle élethelyzetet határoz meg a vám- és adómentesség igénylésére, amikor az úgynevezett “szokásos lakóhelyet” egy harmadik országból Magyarország területére kívánod áthelyezni:  

  • 1) Az Európai Unió területén mindent felszámolva kivándoroltál, majd több év évtized elteltével  hazatérsz letelepedési szándékkal.
  • 2) Végleges letelepedési szándékkal érkezel az EU területére (pl. házasságra lépsz a Magyarországon élő pároddal). 
  • 3) Az Európai Unió területén szokásos lakóhellyel rendelkező személyként előre meghatározott időintervallumra munkát vállaltál egy harmadik országban, és ezt követően onnan haza kívánsz térni.
  • 4) Harmadik országban szokásos lakóhellyel rendelkező személyként munkavállalási céllal érkezel Magyarországra.

A vám- és adómentes behozatalhoz első körben az tehát a kulcskérdés, hogy a felsorolt esetek bármelyike illik-e rád.

Nem feltétlenül az értékhatárok jelentik a nehézséget

A költözés előtti pontos tervezéshez persze a vám- és adómentességi értékhatárok módosításának ismerete is elengedhetetlen. 2024-ben ugyanis módosultak ezek az értékek, főként a Forint és az Euró árfolyamának változásaihoz igazodva. 

Talán a legfontosabb tudnivaló, hogy légi úton érkező utasként a vámmentességi határ 430 Euró. A cikk írásának időpontjában ez 168.000 Forint körüli értékkel bír. Bővebb tájékoztatásért a NAV oldalán elérhető írást érdemes elolvasni.

A migrénes bonyodalmak nem is feltétlenül ebből adódnak. Sokkal inkább adminisztratív természetűek.

Amiért igazán nehézkes lehet a vámkezelés költözésnél

Szintén 2024-től lépett életbe a módosítás, miszerint kizárólag a lakhely szerinti illetékes vármegye központi vámhivatalnál kell intézni a vámkezelést. Vagyis a korábban alkalmazott gyakorlat már a múlté.

Ebből fakadó kihívás,

  • hogy a lakhely szerinti illetékes vármegye központi vámhivatalok többségének kevés a gyakorlata;
  • hiányzik az egységes szabályozás és ügymenet;
  • emiatt az ügyintézés legtöbbször lassú és nehézkes;
  • ráadásul elképesztő mennyiségű okmány és dokumentum benyújtásával jár együtt.

35 éve vagyunk a szakmában, de ezek a változások nekünk is feladják a leckét. 

Hogy egy példát említsünk, nemrég egy Svájcból hazaköltözni készülő kedves ügyfelünknél nem kevesebb, mint 200! okmány átnézése és adminisztrációja volt a feladat, ráadásul idegen nyelven!

Sőt, ez még nem minden. A vámkezelés elindításához vámletétet kötelező befizetni dedikált vámletéti számlára a vámkezelés idejére.

Hogy mi lehet a megoldás?

Amit javaslunk, ha épp Magyarországra költözés előtt állsz

Költözésnél aranyszabály, hogy a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása 80%-ban az előzetes tervezésen múlik. Könnyebb a problémákat megelőzni, mint utólag kezeli.

Mielőtt a szállítmányt az ingóságokkal útnak indítanád, mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot. Ne feledd, nálunk az első konzultáció DÍJ- és KÖTELEZETTSÉGMENTES.

Hogy miért bízhatsz bennünk?

A MoveArtis csapata 35 éve segít a belföldi és nemzetközi költöztetés feladataiban. Számos olyan ügyfelünknél működtünk már közre, akik idősebb korban döntöttek a lakhelyváltás mellett:

  • bizalmi alapon dolgozunk;
  • mindig segítőkész személy válaszol;
  • legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint segítünk;
  • alapelvünk, hogy a munkánk fokmérője megbízóink elégedettsége; 
  • és jó eséllyel még pénzt is spórolunk a költöztetés során.

Költözés előtt állsz? Szeretnéd csalódás nélkül letudni a folyamatot?
Kattints ide, beszélgessünk a részletekről.